Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Astma en andere longaandoeningen

Na een tijdje in het Zeepreventorium, voelde ik mij al snel beter. Door vaak te sporten met de kinesist kan ik nu al veel beter lopen dan vroeger. Deze winter moest ik, voor het eerst, niet opgenomen worden in het ziekenhuis. In de leefgroep maken we veel plezier, de opvoeders doen veel spelletjes en activiteiten met ons. Ik voel mij hier echt thuis!”  Febe.

In het Zeepreventorium kunnen we je helpen door gedurende een periode intensief samen te werken. De juiste ademhalingstechnieken worden aangeleerd. Indien nodig wordt er via autogene drainage voor gezorgd dat de slijmvorming in je longen vermindert. Door sport en beweging wordt je conditie verbeterd. De behandeling is er op gericht om je een zo actief mogelijk leven te laten leiden met de correcte medicatie.

Multidisciplinaire behandeling

Het Zeepreventorium biedt gespecialiseerde zorg voor iedere patiënt dankzij een multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende zorgvertrekkers samenwerken. Uiteraard worden de ouders en thuisomgeving nauw betrokken in de therapie.

Team

  • De kinderlongarts zoekt naar de meest geschikte medische behandeling op basis van de  longfunctie- en allergietesten, uitgevoerd in het centrum.
  • De kinesitherapeuten tonen hoe de medicatie moet worden ingenomen en geven de nodige uitleg. Ze leren de juiste ademhalingstechnieken aan, staan in voor de autogene drainage en voor sport en beweging.
  • De diëtiste staat in voor het aanleren van een gezond en evenwichtig voedingspatroon.  Er is bijzondere aandacht voor eventuele voedingsallergieën. Hiervoor  worden aangepaste maaltijden klaargemaakt in onze eigen keuken.
  • In de leefgroep wordt veel aandacht besteed aan een warme opvang en begeleiding door opvoeders en verpleegkundigen. Naast het verstrekken van de dagelijkse zorgen worden heel wat activiteiten georganiseerd om datgene wat werd aangeleerd toe te passen in de dagelijkse praktijk.
  • De psycholoog en de maatschappelijk werker zorgen voor groeps- en individuele begeleiding van de jongeren, de ouders en thuisomgeving.

Revalidatieperiode

Tijdens de revalidatieperiode verblijft iedereen in een leefgroep met 15 tot 20 andere kinderen of jongeren. De meerderheid van de  patiënten verblijven hier intern tijdens de week (van zondagavond tot vrijdagnamiddag). Er is echter ook een mogelijkheid om ambulant opgenomen te worden (overdag in het centrum en ’s avonds naar huis).

School

Tijdens het verblijf in het Zeepreventorium lopen kinderen school rekening houdend met de huidige studierichting, mogelijkheden en tempo.

Duur revalidatieperiode

De duur van de opname wordt in onderling overleg besproken.  Het is de bedoeling om  binnen een beperkte termijn terug naar huis te kunnen.

Bezoek- en weekendregeling

De bezoek- en weekendregeling, alsook de regeling tijdens schoolvakanties, wordt u toegelicht tijdens de kennismaking in het centrum.

Kostprijs revalidatieperiode

De revalidatie wordt erkend door de mutualiteit die tussenkomt in de verblijf- en behandelingskosten. Als ouder dient u het remgeld te betalen. Dit bedraagt gemiddeld 180 euro per maand.

Opname

Indien u nog vragen heeft omtrent onze werking of u wil een aanvraag doen tot opname, neem dan zeker contact op met de Opnamedienst. We beantwoorden graag uw vragen en begeleiden u tot aan de opname.

TERUG

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Bezoek onze Facebook pagina

Kookworkshops

Vrijdag waren er kookworkshops voor de ouders van kinderen met obesitas.

Lees meer

Hoog bezoek

Sinterklaas kwam uiteraard ook op bezoek in het Zeepreventorium. Hij kon nog niet naar Spanje terug want zijn staf was zoek.

Lees meer

Weer of geen weer

Weer of geen weer, in het Zeepreventorium worden ook s'avonds veel activiteiten georganiseerd.

Lees meer

Welkom bij de Calimero's

Welkom in de leefgroep van de allerkleinsten, de Calimero’s.

Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.