Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

CVS

Enkel jongeren tussen 12 en 18 jaar, met een voorafgaandelijke duidelijke diagnose van CVS, die schoollopen in het secundair onderwijs kunnen een behandeling volgen binnen het Zeepreventorium. Omdat de oorzaak van CVS nog niet gekend is, is curatieve geneeskunde niet mogelijk. Het CVS-programma in het Zeepreventorium is gericht op een fysieke en psychosociale revalidatie (opbouwen) en het optimaliseren van de levenskwaliteit. Daarnaast nemen cognitieve gedragstherapie voor jongeren, gezinsbegeleiding en schoolbegeleiding (toepassen van een aantal geleerde vaardigheden) een grote plaats in. Het behandelingsplan is zeer intensief en wordt individueel bepaald op maat van de jongere en zijn gezin.

Medisch begeleidingsaspect

Een pediater zorgt voor de medische opvolging van de patiënt. De arts overlegt steeds met de doorverwijzer over de medische behandeling. Naast de pediater kan beroep gedaan worden op een kinderpsychiater voor psychopathologisch onderzoek, intensere gezinsbegeleiding en psychologische ondersteuning van de jongere.

Kinesitherapeutisch begeleidingsaspect

De kinesitherapeut stimuleert houdings- en bewegingsbesef, voert algemene versoepeling van alle gewrichten uit, geeft spierversterkende oefeningen en relaxatie, werkt pijnstillend en spierontspannend. Het grootste luik binnen de kinesitherapie is het gradueel opbouwen van de fysieke conditie, in het bijzonder de aerobe conditie. Dit steeds binnen de individuele mogelijkheden.

Psychosociaal begeleidingsaspect

De psycholoog staat in voor cognitieve gedragstherapie in groep en het toepassen van de geleerde vaardigheden. Daarnaast wordt de jongere ook psychologisch begeleid en wordt er met het gezin samengewerkt. De sociaal werker verzorgt het opnameaspect en de nodige contacten met interne en externe begeleiders.

Opvoedkundig begeleidingsaspect

De opvoeders zorgen voor een optimale opvang in de leefgroep. Zij minimaliseren het sociaal isolement door de sociale contacten van de jongeren te stimuleren. De opvoedkundigen bieden een regelmatige en haalbare dagstructuur aan met de nodige rustpauzes.

Voedingsaspect

De diëtist staat in voor het aanleren van een gezond en evenwichtig voedingspatroon volgens de actieve voedingsdriehoek. Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen worden opgespoord en aangevuld.

 

TERUG

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Bezoek onze Facebook pagina

Nieuwe studie voorgesteld op Europees Mucocongres

Het Zeepreventorium was opnieuw aanwezig op het afgelopen Europees Mucocongres in Belgrado.

Lees meer

Neptunes op fietstocht

De leefgroep Neptunes waren vorig weekend op meerdaagse. Een fietstocht van meer liefst 60 km bracht hen naar Leisele. De jongens kookten ook samen.

Lees meer

Meerdaagse Najaden

In mei mochten de meisjes van de Najaden op meerdaagse in het kader van het leefgroepsproject. Ze gingen de uitdaging aan om 30 km te fietsen tot in Zedelgem.

Lees meer

Welkom bij de Calimero's

Welkom in de leefgroep van de allerkleinsten, de Calimero’s.

Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.