Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Afvalbeleid - beter voorkomen

Ook voor het Zeepreventorium is het beheer van afval een uitdaging. Een pediatrisch revalidatiecentrum is een bedrijf op zich, maar wel één met speciale verantwoordelijkheden en missie. Na grondige analyse werd het bestaande afvalbeleid gereorganiseerd en werden 18 afvalstromen operationeel.

Door de komst van de Vlaamse afvalstoffenwetgeving VLAREMA werd in 2014 het project ‘implementatie afvalbeleid’ opgestart in het Zeepreventorium.

Bedoeling is in de eerste plaats de hoeveelheid afval te beperken en de selectieve inzameling en afvoer op te werkplaats te optimaliseren. Zo werden 3 hoofdcontainerparken, 2 hoofd-afvalbergingen, 2 sub-afvalbergingen en 11 afvalpunten (buiten) ingericht.

18 Afvalstromen

In het Zeepreventorium werden 18 afvalstromen ingevoerd. Door het invoeren van afvalstromen kan afval een tweede leven krijgen. Vandaag kan ongeveer 93% van het afval hiermee gerecycleerd worden.

Het beheer van risicohoudend medisch afval (RMA) vergt uiteraard een gespecialiseerde aanpak. Onder RMA vallen bijvoorbeeld injectienaalden, kweken, stalen…Gezien ze een microbiologische besmetting, vergiftiging of een verwonding kunnen veroorzaken heeft dit gevolgen voor de opslag en verwerking.

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Bezoek onze Facebook pagina

Gezonde start

Samen met hun diëtiste maakten de kinderen van leefgroep Twins een lekker ontbijtbuffet klaar. Een gezonde start van de dag.

Lees meer

Krant De Morgen brengt verslag over 'Nee-eters'

De krant De Morgen bracht een reportage over kinderen en jongeren met eetproblemen en de groeiende groep 'Nee-eters'.

Lees meer

Wereldmilieudag

Wereldmilieudag, een dag waar de jongeren van de leefgroep Piranhas naartoe gewerkt hebben. Ze spaarden de voorbije maanden hun melkdessertpotjes.

Lees meer

Welkom bij de Calimero's

Welkom in de leefgroep van de allerkleinsten, de Calimero’s.

Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.