Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Dag van De Mantelzorgers

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg wil het Zeepreventorium van de gelegenheid gebruik maken om deze mensen even in het zonnetje te zetten. De kracht van de mantelzorg mag dan misschien net zitten in zijn onzichtbaarheid, toch is het goed om af en toe stil te staan bij wat ze voor kinderen met een chronische aandoening betekenen.

Harry Potter en de mantelzorgers

“Ik ben de mama van Jasper.”

“Ik ben de papa van Jasper.”

“Wij zijn de oma en opa van Jasper.”

“Jasper is mijn vriend.”

“Wij zijn de buren van Jasper en zijn ouders.”

Jasper is een jongen met een chronische aandoening, omringd door een ondersteunend netwerk van mantelzorgers. Mantelzorg is een vrij nieuw woord dat verwijst naar de extra zorg die mensen uit de directe omgeving bieden aan een zorgbehoevend iemand.

Net zoals de mantel van Harry Potter, maken ook de mantelzorgers van Jasper heel wat onzichtbaar. In de eerste plaats de beperkende effecten van zijn chronische aandoening. Ze zetten alles in het werk om Jasper maximale ontwikkelingskansen te bieden. Maar, net zoals de mantel van Harry Potter, maken ze ook zichzelf vaak onzichtbaar. Mama werkt nu deeltijds, want de zorg voor Jasper neemt best wat tijd in beslag. En papa klopt extra uren, want een chronische aandoening brengt ook kosten met zich mee. Oma en opa komen regelmatig oppassen en de vriend van Jasper komt meestal bij Jasper thuis spelen, want Jasper is vaak te ziek om naar school te gaan of zich te verplaatsen. En de buren staan altijd klaar met een kop koffie als mama of papa even hun hart willen komen luchten. Deze mensen zullen niet pochen over de extra inzet die ze leveren of op het einde van de dag een factuur uitschrijven. Ze doen wat ze doen uit betrokkenheid of liefde.

Dank je wel!

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Ochtendshow Radio MNM

Radio MNM kwam deze morgen vroeg langs. Sander Gillis deed een nachtje door. Zijn dropping eindigde hier. De Ochtendshow live vanuit het Zeepreventorium.

Lees meer

Zon, zee, strand...

De jongens van Leefgroep G trokken naar surfclub Oostende. Velen maakten voor het eerst kennis met raften en stand-up paddle boarden op een mega-sup.

Lees meer

Opstart Pilootproject

Vandaag staan we klaar om een grote groep nieuwe patiënten binnen de obesitasafdeling te verwelkomen. Maar vanaf 1 juli 2019 verandert er nog meer.

Lees meer

Welkom bij de allerkleinsten

Welkom in de Leefgroep van de allerkleinsten. Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.