Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Kinderen en nierziekten: neem actie om de ziekte te voorkomen

Het thema van Wereld Nieren Dag in 2016 is : “Kinderen en nierziekten - neem actie om de ziekte te voorkomen”.
Het is immers belangrijk om op vroege leeftijd aandacht te besteden aan onze nieren. Nierziekten die zich op de volwassen leeftijd openbaren hebben vaak hun oorsprong in de kinderjaren. In het Zeepreventorium verblijven heel wat kinderen met nieraandoeningen. Het Zeepreventorium wil dan ook het belang van deze bewustwordingscampagne onderstrepen.

Ongeveer 10% van de wereldbevolking heeft te kampen met een of andere vorm van nierziekte. Het gaat hierbij niet alleen om volwassenen maar ook om kinderen. Nierproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Bij ouderen zijn overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk veel voorkomende oorzaken. Maar er zijn ook baby’s en kinderen met nierproblemen. Sommige kinderen worden geboren met een nierziekte en bij anderen ontwikkelt deze zich op nog vrij jonge leeftijd, vaak op basis van een erfelijke afwijking. De symptomen van nierziekten bij kinderen zijn vaak niet specifiek. Dit houdt in dat het risico bestaat dat kinderen nierziekten kunnen hebben zonder dat dit bijtijds wordt gesignaleerd.

Volgens de organisatie van Wereld Nieren Dag is er nog veel te doen om de bewustwording te stimuleren over de gevaren van nierziekten. De laatste cijfers duiden aan dat in de komende 10 jaar het aantal mensen met chronische nierziekten nog zal stijgen tot 17%. Dit fenomeen wordt door de Wereld Gezondheid Organisatie (World Health Organization) aangeduid als een wereldwijd publiek gezondheidsprobleem.

Educatie

Het is van belang om educatie ter preventie van nierziektes te stimuleren en te faciliteren. Deze educatie richt zich op een gezonde leefstijl, op het vroegtijdig signaleren van aangeboren of op jonge leeftijd ontwikkelde nierziekten en op het bestrijden van toename van nierschade die te voorkomen is. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen als belangrijk preventiemiddel. Bewegen vermindert de kans op overgewicht, hoge bloeddruk en overgewicht. Net drie van de voornaamste oorzaken van nierziekten.

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Zon, zee, strand...

De jongens van Leefgroep G trokken naar surfclub Oostende. Velen maakten voor het eerst kennis met raften en stand-up paddle boarden op een mega-sup.

Lees meer

Opstart Pilootproject

Vandaag staan we klaar om een grote groep nieuwe patiënten binnen de obesitasafdeling te verwelkomen. Maar vanaf 1 juli 2019 verandert er nog meer.

Lees meer

Gezonde start

Samen met hun diëtiste maakten de kinderen van leefgroep Twins een lekker ontbijtbuffet klaar. Een gezonde start van de dag.

Lees meer

Welkom bij de allerkleinsten

Welkom in de Leefgroep van de allerkleinsten. Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.