Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Ouders getuigen

Anneke Erkelens - mama van Eefje brengt haar verhaal:"We voelden ons echt gehoord en waren er rotsvast van overtuigd dat dit de plek was waar ze ons meisje konden helpen." Lees de volledige getuigenis:

Ons dochtertje Eefje, ondertussen meer dan 2 jaar oud, heeft een ernstige vorm van chronische voedselweigering. Eten is voor haar een enorme opgave. Sinds haar 6 maanden is Eefje aangewezen op sondevoeding. En hoe vaak we die sonde soms verwensen, het is wel de sondevoeding die haar al die tijd in leven hield.

Op zoek naar de geschikte therapie

Na een zoektocht van anderhalf jaar met verschillende ziekenhuisopnames en ontelbare consultaties bleef ons kind verzwakken. Zo kon het niet verder. Niet voor Eefje, maar ook niet voor ons. Waar kon ze de geschikte eettherapie krijgen?  Er bleken weinig opties in ons land. We hebben toen contact genomen met een andere mama. Haar kindje was opgenomen in het Zeepreventorium. Hun verhaal was heel gelijklopend. Voor ons bleek er dus maar één optie, het allerlaatste, nadat we zelf alles al hadden geprobeerd en dat was een opname in het Zeepreventorium.

Met veel vragen richting De Haan

Dus maakten we een afspraak om een kijkje te nemen. We hadden veel vragen, twijfels en maakten ons ook zorgen. Hoe overbruggen we die afstand van 100 km? Kunnen we het over ons hart krijgen? Zal Eefje zich thuis voelen? Maar we werden meteen ontzettend goed onthaald en geïnformeerd door een medewerker van de psychosociale dienst en we kregen ook de leefgroep te zien waar Eefje eventueel zou verblijven.

Er wordt geluisterd

Wij voelden ons wel schuldig om de stap naar een opname te zetten. We hadden het er best moeilijk mee. Wij namen die beslissing en dat deed geen ander voor ons, ook geen dokter. Maar we kregen toen het antwoord: “Eefje is ook echt ziek en heeft hulp nodig”. Dat antwoord is me altijd bijgebleven en daar heb ik vaak aan terug gedacht tijdens moeilijke momenten. Pas toen wij beseften dat haar eetprobleem een ziekte was, werd het mogelijk om een opname te overwegen. We voelden ons eindelijk echt gehoord en waren er rotsvast van overtuigd dat dit de plek was waar ze ons meisje konden helpen.

Eefje is sinds 29 mei 2019 opgenomen. Het afscheid was zwaar: verdriet, tranen, pijn... Het is zelfs moeilijk om er de juiste woorden voor te vinden. Je kind moeten missen thuis is zeer hard. Het zit in zo veel kleine dingen. Het was de moeilijkste beslissing die we ooit moesten nemen maar al snel bleek het de enige juiste te zijn. Eefje voelde zich vrij snel thuis, uiteraard miste ze ons maar ze voelde zich al snel op haar gemak. Dit is ook lang het enige geweest wat we vroegen aan het team en niet of ze gegeten had. Het belangrijkste bij aanvang was of ze haar draai kon vinden. Dat was toen onze grootste zorg.

We worden warm omringd

Eefje kwam in een fantastisch team terecht. De verpleegkundigen die dagelijks voor haar zorgen zijn stuk voor stuk mensen met een hart van goud. Ze zorgen voor een tweede thuis, een plaats waar ze zichzelf kan zijn. Ze wordt omringd met warmte en liefde en uiteraard hebben ze een berg kennis van de problematiek. Ze gaan ook vaak samen met de kindjes op stap: naar het strand of bos, de markt, de boerderij...

De ondersteuning van het multidisciplinair team zorgt ervoor dat er vooruitgang komt. De dokter, logopediste, diëtiste, kinesiste, psychologe… allemaal zetten ze hun beste beentje voor om Eefje te leren eten. Elke keer opnieuw staan we versteld van hun professionaliteit en kennis. Bijna iedere week hebben we wat vragen nadat Eefje het weekend thuis heeft doorgebracht. En elke keer wordt er tijd uitgetrokken om te luisteren naar de moeilijkheden, de strubbelingen, maar ook de mijlpalen die we bereiken. We bespreken de aanpak zodat we terug een houvast hebben waar we het volgende weekend mee verder kunnen. Naast Eefje wordt er dus ook naar ons gekeken. Hoe gaat het met ons als ouder, maar ook met grote broer Floris. Hij is pas 4 en dus ook voor hem is het best heftig. We kregen tips hoe we het hem beter kunnen uitleggen. Iedereen staat voor ons klaar, tot de mensen van het onthaal toe, die ons al na één keer kenden. Het is een warme plek, niet alleen voor Eefje, maar ook voor ons.

Het begon met kleine hapjes

Door al deze factoren samen, boekte Eefje vrij snel vooruitgang, iets wat niemand ooit had verwacht en zeker wij niet. Ze begon met kleine hapjes te eten, en steeds wat meer. Dan kwam de stap om overdag de sondevoeding stop te zetten, en sinds kort is ze helemaal sondevrij. Het is nog steeds geen evidentie en eten blijft nog een moeilijke stap die ze vaak moet overwinnen. Ze is geen grote eter, maar dat hoeft ze voor ons ook nooit te worden. Maar als ze eet dan is het met smaak en kan ze er echt van genieten. En dat is hartverwarmend om te zien.

We hopen dat ze binnen afzienbare tijd definitief naar huis kan komen, al blijven we heel voorzichtig met hopen. We zijn ook heel realistisch en beseffen dat het niet voorbij is als de opname is afgerond, ook thuis hebben we nog een weg af te leggen. Maar we hebben de nazorg al besproken en ook nadien gaan we op de expertise van het team kunnen rekenen, dat biedt ons houvast. We kijken met vertrouwen de toekomst tegemoet, maar tegelijkertijd ook nog ergens met een bang hartje, maar ze komt er wel.

Het was een lang en zwaar traject voor ons allemaal. Toch zouden we het terug opnieuw doen. Het ging over zoveel meer dan enkel Eefje leren eten. Ondanks het verdriet keerde de rust terug door de zorg even uit handen te geven en werd ons leven weer leefbaar. Daar blijven we het team eeuwig dankbaar voor.

En De Haan, dat zal voor altijd een speciaal plekje blijven voor ons…

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Corona - beschermingsmateriaal

De mogelijke schaarste aan beschermingsmateriaal is een grote zorg in alle zorginstellingen.

Lees meer

Onze zorgverlening tijdens Coronavirus

Corona zorgt voor buitengewone tijden. We voelen het allemaal. De Corona Covid-19 verplicht ons om maatregelen te nemen.

Lees meer

Unieke kookapp voor kinderen met nierlijden

Vandaag op Wereldnierdag werd een gloednieuwe unieke kookapp gelanceerd voor kinderen met nierlijden.

Lees meer

Virtuele rondleiding

Omwille van de voorzorgsmaatregelen door de coronacrisis moeten we onze zorgverlening aanpassen. Voorlopig organiseren we geen kennismakingen meer ter plaatse. Om je opname toch goed voor te bereiden hebben we een virtuele tour gemaakt.  Zo kan je reeds een kijkje nemen in onze gebouwen. Ook de weekend- en bezoekregeling is voorlopig gewijzigd. 
Heb je vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.