Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Ronde Tafel Conferentie 2015

Op vrijdag 24 april vond opnieuw de jaarlijkse Ronde Tafel Conferentie plaats in het Zeepreventorium. Dit jaarlijkse symposium heeft tot doel de behandeling van chronisch zieke kinderen en jongeren voortdurend te vernieuwen aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De verschillende universiteiten en hoge scholen stelden hun onderzoeksprojecten alsook hun resultaten voor.

20 jaar obesitaswerking

Dit jaar opende de ronde tafel met een “state of the art : 20 jaar obesitaswerking in het Zeepreventorium” waarin door Ann Tanghe (diensthoofd psycho sociale dienst Zeepreventorium ) geschetst werd hoe deze werking in 1994 ontstond en dankzij de intense samenwerking met heel wat wetenschappers, in 2015 uitgegroeid is tot een evidence based interdisciplinaire behandeling die nog voortdurend wordt bijgestuurd in intens overleg met de wetenschappelijk wereld.

Ook de behandeling van een andere belangrijke doelgroep van het Zeepreventorium, mucoviscidosepatiënten, wordt voortdurend geëvalueerd. Dokter Hilde Franckx, arts van de referentiegroep mucoviscidose in het Zeepreventorium, stelde “ het effect van een korte termijn revalidatieprogramma bij mucoviscidosepatiënten” voor.

Het afgelopen jaar doctoreerden drie wetenschappers met studies uitgevoerd in het Zeepreventorium :

 Dr. Luc Bruyndonckx stelde zijn doctoraat voor “Adolescent obesity : what determines endothelial dysfunction and is the process reversible ?”
Dr.Sara Vandewalle doctoreerde met een studie “ update on seks steroids and bone development in healthy and obese boys”.
 Mevr. Ilse Gentier doctoreerde ( studie voorgesteld door prof. M. Lenoir ) met een studie genaamd: “een beter inzicht in de factoren die bijdragen tot 
lage(re) motorische competenties bij kinderen met obesitas”.

Verder kwamen de resultaten van volgende onderzoeksprojecten aan bod :

The amount of weight loss influences body composition, self- percieved fatigue and handgrip performance after an 6 months intervention in obese boys. Een studie van dhr. Stijn Van Tieghem ( VUB ) voorgesteld door prof. Dr. A. De Guchtenaere (Zeepreventorium )
Ouderlijk gedrag, emotieregulatie en eetgedrag : een follow-up studie van drs. Julie Vandewalle ( UGent )
Het obese brein : de relatie tussen hersenstructuren, neurocognitief functioneren en motoriek bij kinderen met obesitas. Drs. Mireille Augustijn (UGent )
Levenskwaliteit van chronisch zieke kinderen en jongeren voorgesteld door dr. E. Van Hoecke en mevr. E. De Bruyne.
Tot slot werden volgende nieuwe onderzoeksvoorstellen gepresenteerd :
Het effect van obesitas op de mondgezondheid van 12 tot 18jarigen. Sarah De Smedt ( UZ Gent )
De invloed van emoties op het werkgeheugen van jongeren met chronische ziekte. Drs. Laura Wante ( UGent ).

Het was opnieuw een geslaagde Ronde Tafel  waar de voortdurende interactie tussen de academische wereld en het werkveld centraal stond.

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Bezoek onze Facebook pagina

Gezonde start

Samen met hun diëtiste maakten de kinderen van leefgroep Twins een lekker ontbijtbuffet klaar. Een gezonde start van de dag.

Lees meer

Krant De Morgen brengt verslag over 'Nee-eters'

De krant De Morgen bracht een reportage over kinderen en jongeren met eetproblemen en de groeiende groep 'Nee-eters'.

Lees meer

Wereldmilieudag

Wereldmilieudag, een dag waar de jongeren van de leefgroep Piranhas naartoe gewerkt hebben. Ze spaarden de voorbije maanden hun melkdessertpotjes.

Lees meer

Welkom bij de Calimero's

Welkom in de leefgroep van de allerkleinsten, de Calimero’s.

Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.