Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Teveel suiker creëert een vicieuze cirkel

Het Europees Parlement heeft een voorstel van de Europese Commissie tegengehouden om meer suiker in babyvoeding toe te staan. De commissie wilde het mogelijk maken dat tot 30 procent van de energie in babyvoeding van suikers komt. Dokter Ann De Guchtenaere, hoofdarts in het Zeepreventorium en voorzitster van de Vereniging voor Kinderartsen reageert op vraag van Sven Pichal op Radio2. 

Volgens haar zit er al meer dan genoeg suiker in babyvoeding. Jonge ouders moeten er zich van bewust zijn dat niet alle voeding uit potjes even gezond is. Goed nieuws dus want hoe meer suiker er in eten zit, hoe meer kinderen er van gaan eten. "Het is een vicieuze cirkel", zegt dokter De Guchtenaere.  "Als je meer suiker in potjesvoeding toelaat, creëer je al op jonge leeftijd een ongezond voedingspatroon. Bovendien gebeurt het onbewust want kinderen eten van nature graag suiker.  Daarom moet het suikergehalte gereglementeerd worden en blijven." 

Recent bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport uit waaruit blijkt dat minstens 41 miljoen kinderen onder de 5 jaar te maken hebben met overgewicht. Daarmee is 6,1 procent van de jongste kinderen te dik. De WHO spreekt van een 'zorgwekkend' hoog aantal. In 1990 woog nog 4,8 procent (31 miljoen) van de kinderen te zwaar. 'Zwaarlijvige kinderen zullen vaak ook op volwassen leeftijd te zwaar zijn, en lopen het risico op chronische ziekten', zo wordt gewaarschuwd in het rapport.

Lees het volledige interview.

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Ochtendshow Radio MNM

Radio MNM kwam deze morgen vroeg langs. Sander Gillis deed een nachtje door. Zijn dropping eindigde hier. De Ochtendshow live vanuit het Zeepreventorium.

Lees meer

Zon, zee, strand...

De jongens van Leefgroep G trokken naar surfclub Oostende. Velen maakten voor het eerst kennis met raften en stand-up paddle boarden op een mega-sup.

Lees meer

Opstart Pilootproject

Vandaag staan we klaar om een grote groep nieuwe patiënten binnen de obesitasafdeling te verwelkomen. Maar vanaf 1 juli 2019 verandert er nog meer.

Lees meer

Welkom bij de allerkleinsten

Welkom in de Leefgroep van de allerkleinsten. Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.