Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Unieke kookapp voor kinderen met nierlijden

Vandaag op Wereldnierdag werd een gloednieuwe unieke kookapp gelanceerd voor kinderen met nierlijden. De kookapp Bonappetit is een kindvriendelijke drietalige app en bevat 80 lekkere en gezonde recepten voor nierpatiëntjes. De app werd aangemaakt door UZ Gent in nauwe samenwerking met het Zeepreventorium. Menno Martens (18 jaar) en Nolan Maes (8 jaar), beiden met nierlijden gingen hier meteen aan de slag met diëtiste Laura.

De kookapp kwam er na de schrijnende bevinding dat het voor nierpatiëntjes niet evident is om de theoretische en zeer strikte dieetregels te volgen. Eten is een sociaal gebeuren en ook deze kinderen en jongeren willen meegenieten. 

Vanuit UZ Gent leidde Professor Sunny Eloot de voorbije 5 jaar het UToPaed project over verschillende centra in België. Hierbij werden 120 nierpatiëntjes wetenschappelijk opgevolgd met als doel hun therapie en daaruit volgend hun levenskwaliteit te verbeteren. In Vlaanderen zijn er ongeveer 500 patiëntjes met nierlijden. Een relatief kleine groep maar deze kinderen dragen levenslang een heel zware therapielast.

Aangepaste voeding is heel belangrijk. Door hun aangetaste nieren worden bepaalde voedingsstoffen onvoldoende verwerkt, wat kan leiden tot een opstapeling van toxische stoffen. Daarnaast moeten kinderen met nierlijden zeker voldoende voedingsstoffen innemen om hun groei en lichamelijke ontwikkeling te bevorderen.

De nierpatiëntjes die tijdens het voorbije jaar in het Zeepreventorium verbleven konden de recepten reeds uitproberen, proeven en keuren!  De nu reeds 80 recepten op de app werden gebundeld door de Belgische Pediatrische Nefrologische Diëtisten (BPND), ook actief binnen het UToPaed project. 

In cijfers

In Vlaanderen zijn er ongeveer 500 kinderen met nierlijden.

De kinderen hebben een zwaar medicatieschema (ongeveer 25 pillen/dag en injecties). Ze evolueren vaak naar dagelijkse dialyse en wachtlijst tot transplantatie. Ook na transplantatie blijft medische opvolging noodzakelijk.

Check: bonappetit.ugent.be

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Corona - beschermingsmateriaal

De mogelijke schaarste aan beschermingsmateriaal is een grote zorg in alle zorginstellingen.

Lees meer

Onze zorgverlening tijdens Coronavirus

Corona zorgt voor buitengewone tijden. We voelen het allemaal. De Corona Covid-19 verplicht ons om maatregelen te nemen.

Lees meer

Unieke kookapp voor kinderen met nierlijden

Vandaag op Wereldnierdag werd een gloednieuwe unieke kookapp gelanceerd voor kinderen met nierlijden.

Lees meer

Virtuele rondleiding

Omwille van de voorzorgsmaatregelen door de coronacrisis moeten we onze zorgverlening aanpassen. Voorlopig organiseren we geen kennismakingen meer ter plaatse. Om je opname toch goed voor te bereiden hebben we een virtuele tour gemaakt.  Zo kan je reeds een kijkje nemen in onze gebouwen. Ook de weekend- en bezoekregeling is voorlopig gewijzigd. 
Heb je vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.