Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde te gast in Zeepreventorium

Op zaterdag 25 april vond de voorjaarsvergadering plaats van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde (VVK). Prof. Ann De Guchtenaere, hoofdarts in het Zeepreventorium en tevens voorzitter van VVK ontving dit jaar het congres op eigen bodem, in de gebouwen van het Zeepreventorium.

Genetica en informatica als nieuwe hulpmiddelen voor de kinderarts

Tijdens de ochtendsessies verkenden de verschillende sprekers de link tussen gen en patiënt. Daarbij werd gekeken naar de connectie met de familie en de omgeving en wat daaruit te leren valt voor aandoeningen bij kinderen. Prof. Koen Devriendt (UZ Leuven) gaf een update over de nieuwste ontwikkelingen rond de genetische achtergrond van kinderziekten daar het onderzoek de laatste jaren een hoge vlucht heeft genomen en niet alle kinderartsen dat van nabij hebben gevolgd. Aansluitend gaf longspecialist prof. Bart Lambrecht (UZ Gent), die vorig jaar de Francqui-prijs kreeg, enige duiding bij de wisselwerking tussen allergie, immuniteit en genetica. Hij bekijkt daarbij vooral de praktische toepasbaarheid in de kliniek.

Schuldgevoel door genprofiel

Moleculair geneticus prof. Gert Matthijs (Departement Menselijke Erfelijkheid, KU Leuven) publiceerde eind vorig jaar het boek 'Iedereen gen...iaal' waarin hij ondermeer bekeek hoe mensen tegenwoordig omgaan met genetische diagnoses. Lees: hoe ze van alles en nog wat gaan raadplegen op het internet en zich daarmee vaak een (verkeerd) beeld vormen over de betekenis van bepaalde afwijkingen in hun genetisch profiel. Matthijs gaf daarbij enkele aanwijzingen voor kinderartsen. Orthopedagoog en systeem theoretisch psychotherapeut Sabine Vermeire belichtte tijdens haar lezing hoe ouders omgaan met de implicaties van een genetische profilering van hun kind. Vaak hebben ze immers af te rekenen met schuldgevoelens als blijkt dat het kind een van de ouders overgeërfd gendefect meedraagt. Ook al leidt dat niet meteen tot ziekte, ouders hebben het soms moeilijk met het idee dat hun kind een verhoogde kans heeft op een bepaalde aandoening. Vermeire gaf de kinderartsen enkele aanwijzingen over hoe ze hier preventief te werk kunnen gaan.

Hulpmiddel 'informatica'

In de namiddag belichtte Fabrice Goffin enkele ervaringen met de zorgrobot ZORA. Hij is directeur van het bedrijf genoemd naar de robot die kan ingezet worden voor kinderen in ziekenhuizen. Zora is een menselijke robot die over allerlei sensoren beschikt. De robot kan praten, lichaamsoefeningen geven... Op het congres toonde de robot hoe kinderen een neusspray moeten gebruiken en een neusspoeling uitvoeren.
Prof. Yvan Vanderplas (UZ Brussel) sloot af met een toelichting over de app die werd ontwikkeld ter gelegenheid van het uitbrengen van de nieuwe richtlijnen omtrent functionele gastro-intestinale stoornissen bij zuigelingen.

De namiddag werd afgesloten met een rondleiding in het Zeepreventorium.

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Bezoek onze Facebook pagina

De Parels op Survival

Nog meer meerdaagse uitstappen tijdens deze mooie paasvakantie. Geniet mee met de meisjes van leefgroep Parels. Zij trokken naar Leisele en gingen op survivaltocht.

Lees meer

Seaboys op meerdaagse

De jongens van leefgroep Seaboys trokken samen met hun opvoeders op weekend naar Domein Hoogveld in Zedelgem. Via een heuse zoektocht vonden ze de weg naar hun verblijf.

Lees meer

Club Brugge beloont onze spelers

Sportief Scoort! met succes afgerond op Club Brugge.

Lees meer

Welkom bij de Calimero's

Welkom in de leefgroep van de allerkleinsten, de Calimero’s.

Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.