Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Wereld Prematurendag

Wereldwijd wordt ongeveer 1 op 10 baby’s prematuur geboren. Een premature geboorte heeft een belangrijke impact op het hele gezin: een premature baby moet vaak weken tot maanden in de couveuse-afdeling van het ziekenhuis verblijven, soms op vrij grote afstand van de woonplaats. Bij vroeggeboorte is het risico op hart- en longaandoeningen, hersenbloeding en infecties verhoogd. Het gezin leeft niet alleen in angst omtrent de overlevingskansen en de toekomst van de baby, de ouders moeten tijdens de lange hospitalisatieperiode ook afrekenen met een heleboel praktische problemen, zoals de zorg voor de andere kinderen in het gezin en het combineren van werk met de frequente ziekenhuisbezoeken.

Op de dag van de prematuur is het de bedoeling om de ouders en familieleden van te vroeg geboren baby’s een hart onder de riem te steken.

Na het vaak lange verblijf in de couveuse, waar intensieve hooggespecialiseerde zorg wordt toegediend, zijn de zorgen meestal nog niet voorbij: veel prematuren hebben langdurig nood aan extra ondersteuning en toezicht onder andere in verband met problemen met de ademhaling, voeding en vertering, psychomotore ontwikkeling.

Wanneer de baby de couveuse kan verlaten, maar toch nog te veel medische zorgen en begeleiding nodig heeft om de stap naar huis te zetten, kan het Zeepreventorium tijdelijk de zorg op zich nemen: een ervaren team van kinderartsen, kinderverpleegkundigen, kinesisten, diëtisten, logopedisten, psychologen, maatschappelijk werkers en opvoeders staat klaar om zowel de baby, als de ouders intensief te begeleiden om de overgang naar het thuismilieu vlot te doen verlopen. In een ontspannen, meer huiselijke omgeving worden de ouders vertrouwd gemaakt met de specifieke zorgen die hun kind nodig heeft, zoals zuurstoftoediening, canulezorg en eventueel chronische beademing, voeding via gastrostomie, aerosoltherapie…

Wanneer baby en ouders er klaar voor zijn, kan de baby geleidelijk één of meer dagen thuis doorbrengen en wordt het uiteindelijke doel, het definitieve ontslag naar huis bereikt.

Voor meer informatie graag contact opnemen met Mevrouw Co Danneels, op het nummer 059 233 911 of via co.danneels@zeepreventorium.be

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Bezoek onze Facebook pagina

Kookworkshops

Vrijdag waren er kookworkshops voor de ouders van kinderen met obesitas.

Lees meer

Hoog bezoek

Sinterklaas kwam uiteraard ook op bezoek in het Zeepreventorium. Hij kon nog niet naar Spanje terug want zijn staf was zoek.

Lees meer

Weer of geen weer

Weer of geen weer, in het Zeepreventorium worden ook s'avonds veel activiteiten georganiseerd.

Lees meer

Welkom bij de Calimero's

Welkom in de leefgroep van de allerkleinsten, de Calimero’s.

Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.