Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Obesitas

"Toen ik in het Zeepreventorium binnenkwam voor mijn obesitas kon ik eigenlijk niet geloven dat het ooit nog goed zou komen.
We hadden vroeger thuis al veel geprobeerd, maar niets lukte. 't Was niet gemakkelijk en het blijft ook nu nog moeilijk, maar ik weet hoe ik het nu moet aanpakken."

Ferre

Medisch begeleidingsaspect

Zwaarlijvigheid bij kinderen en jongeren heeft ook lichamelijke gevolgen. Op korte termijn gaat het vooral om orthopedische problemen, ademhalingsmoeilijkheden en hypertensie. Hyperlipidemie (verhoogde cholesterol en triglyceride) en het ontstaan van diabetes type 2 zijn eveneens mogelijke co-morbiditeiten. Op langere termijn kunnen hart- en vaataandoeningen en bepaalde kankers ontstaan. Daarom doet de arts de nodige onderzoeken, hij controleert nauwkeurig de medische toestand en bepaalt de medische behandeling.

Kinesitherapeutisch begeleidingsaspect
De kinesitherapeut behandelt vooral de problemen ter hoogte van het bewegings- en ademhalingsapparaat. Ook preventieve maatregelen worden in het behandelplan opgenomen. Het opnieuw leren bewegen, beweging ervaren als een zinvolle en aangename tijdsbesteding zijn belangrijke kinesitherapeutische doelen binnen het interdisciplinaire kader.

Opvoedkundig begeleidingsaspect
De opvoeders helpen mee de nodige band van vertrouwen, affectie en steun op te bouwen, waardoor de patiënten de ingrijpende periode van een residentiele opname in hun leven op een zo aangenaam mogelijke manier beleven. Ze begeleiden de patiënten op een actieve manier: ze zien toe op hun verzorging, stemmen therapeutische en schoolse afspraken op elkaar af, organiseren de vrijetijdsbesteding via sport- en spelmomenten en zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt. Bovenal stimuleren zij de totale ontplooiing van het kind/ de jongere.

Psychosociaal begeleidingsaspect
Psychologen en sociaal werkers begeleiden het psychosociale proces van de patiënt en zijn context en motiveren hen in het volgen van de voorgeschreven therapie. Zowel individueel als in groep worden psycho-educatieve sessie georganiseerd met de bedoeling de patiënt sterker te maken met betrekking tot zijn zelfmanagement. Met cognitief gedragstherapeutische technieken leert men de patiënt en zijn netwerk gezondere leef- en eetgewoonten op te nemen.

Voedingsaspect
De diëtist zorgt voor een evenwichtige en gevarieerde hypocalorische voeding. De kennis van gezonde voeding wordt aan de hand van individuele en groepseducatieve momenten bijgebracht. In kooklessen kunnen de jongeren hun theoretische kennis in de praktijk omzetten. Ook voor de ouders voorziet de diëtist de nodige educatieve sessies.

Meer info kan u vinden op onderstaande sites: www.eetexpert.be.

 

TERUG

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Bezoek onze Facebook pagina

Opnames voor Rode Neuzen-actie

Evi Hansen gespot in het Zeepreventorium! In het kader van de Rode Neuzen-actie vonden opnames plaats van een nieuw programma.

Lees meer

Rode Duivels

Vanavond de match tegen Frankrijk. Wij supporteren van hieruit voor onze Belgium Red Devils. Gisteren ons WK-lied ingeoefend samen met de jongens van BLNDINMUSIC.

Lees meer

American Games

Deze week verwelkomen we heel wat nieuwe patiënten in het Zeepreventorium. Vorige week sloten vele jongeren hun verblijf af met o.a.

Lees meer

Welkom bij de Calimero's

Welkom in de leefgroep van de allerkleinsten, de Calimero’s.

Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.