Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Obesitas

“Toen ik in het Zeepreventorium opgenomen werd met obesitas, kon ik niet geloven dat ik zo’n resultaat zou behalen. Mijn verblijf is snel voorbijgegaan dankzij de goede sfeer en de vrienden die ik hier gemaakt heb. Vandaag ben ik trots op wat ik heb bereikt.”  Pavlina.

Multidisciplinaire behandeling

Het basisidee bestaat erin, via een langdurig leerproces, evenwicht te brengen in de balans energieopname en energieverbruik. Ook de medische, psychosociale en pedagogische zorgen, gelinkt aan obesitas worden meegenomen in het revalidatieproces.

Er wordt actief gewerkt aan een gezonde levensstijl van de jongeren samen met de ouders en thuisomgeving.

Het Zeepreventorium biedt gespecialiseerde zorg voor iedere patiënt dankzij een multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende zorgverstrekkers samenwerken.

Team

 • De kinderarts en verpleegkundigen volgen de fysieke toestand en de test- en laboresultaten van de jongeren nauwkeurig op en passen, indien nodig, de behandeling aan.
 • Bij de kinesitherapeut krijgen de jongeren meermaals per week intensieve bewegingstherapie, individueel aangepaste therapie en sportbegeleiding. De bewegingstherapeut geeft aangepaste groeps- en individuele sportsessies.
 • De diëtiste zorgt voor gezonde en evenwichtige maaltijden, educatie en kooklessen.
 • De opvoeders creëren een warme opvang, een huiselijke sfeer en organiseren activiteiten met bijzondere aandacht voor opvoedkundige aspecten.
 • De psycholoog en de maatschappelijk werker zorgen voor groeps- en individuele begeleiding van de jongeren, hun ouders en thuisomgeving.

Allen zorgen voor een positieve en motiverende ondersteuning zodat de jongeren weer in hun mogelijkheden gaan geloven.

Revalidatieperiode

De kinderen en jongeren verblijven tijdens hun revalidatieperiode in een groep met ongeveer 20 leeftijdsgenoten.

Tijdens het verblijf in het Zeepreventorium lopen kinderen ook school rekening houdend met de huidige studierichting, mogelijkheden en tempo.

Duur revalidatieperiode

De duur van de therapie wordt samen bepaald met het multidisciplinair team, op maat van elke patiënt. De revalidatie start met een belangrijke observatieperiode waarin alle leden van het multidisciplinaire team zich een beeld vormen van de te behandelen problemen. Daarna volgt een intensieve behandelfase die wordt afgesloten met een ruime voorbereiding tot de reïntegratie in de thuisomgeving.

Bezoek- en weekendregeling

De bezoek- en weekendregeling wordt u toegelicht tijdens de kennismaking in het centrum. De gewone schoolvakanties worden gevolgd, maar de kinderen verblijven deels in het centrum, dit in functie van de therapie.

kostprijs revalidatieperiode

De revalidatie wordt erkend door de mutualiteit die tussenkomt in de verblijf- en behandelingskosten. Als ouder dient u het remgeld te betalen. Dit bedraagt gemiddeld 180 euro per maand.

Opname

Indien u nog vragen heeft omtrent onze werking of u wil een aanvraag doen tot opname, neem dan zeker contact op met de Opnamedienst. We beantwoorden graag uw vragen en begeleiden u tot aan de opname.

TERUG

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Medisch Coördinator

Sedert 1 december is Prof. dr. Christiane De Boeck aangesteld als Medisch Coördinator.

Lees meer

De Sint is aangekomen

Goede morgen! De Sint is aangekomen in het Zeepreventorium. Radio2 was er ook live bij - En wat zat er in ons schoentje?

Lees meer

Ouders getuigen

Anneke Erkelens - mama van Eefje brengt haar verhaal:"We voelden ons echt gehoord en waren er rotsvast van overtuigd dat dit de plek was waar ze ons meisje konden helpen." Lees

Lees meer

Stappen met Vertrouwen

Warme oproep! 

 • Wij zijn jongeren tussen 16 en 20 jaar met obesitas uit leefgroep H.
 • We zetten ons in voor de Warmste Week. 
 • Ons goed doel is het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.
 • Met onze actie "Stappen met Vertrouwen" willen we samen 2.500 km wandelen.

Steun ons! 

 • Met jouw warme bijdrage wordt het nog veel mooier.
 • klik hier voor meer info.