Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Obesitas

"Toen ik in het Zeepreventorium binnenkwam voor mijn obesitas kon ik eigenlijk niet geloven dat het ooit nog goed zou komen.
We hadden vroeger thuis al veel geprobeerd, maar niets lukte. 't Was niet gemakkelijk en het blijft ook nu nog moeilijk, maar ik weet hoe ik het nu moet aanpakken."

Ferre

Medisch begeleidingsaspect

Zwaarlijvigheid bij kinderen en jongeren heeft ook lichamelijke gevolgen. Op korte termijn gaat het vooral om orthopedische problemen, ademhalingsmoeilijkheden en hypertensie. Hyperlipidemie (verhoogde cholesterol en triglyceride) en het ontstaan van diabetes type 2 zijn eveneens mogelijke co-morbiditeiten. Op langere termijn kunnen hart- en vaataandoeningen en bepaalde kankers ontstaan. Daarom doet de arts de nodige onderzoeken, hij controleert nauwkeurig de medische toestand en bepaalt de medische behandeling.

Kinesitherapeutisch begeleidingsaspect
De kinesitherapeut behandelt vooral de problemen ter hoogte van het bewegings- en ademhalingsapparaat. Ook preventieve maatregelen worden in het behandelplan opgenomen. Het opnieuw leren bewegen, beweging ervaren als een zinvolle en aangename tijdsbesteding zijn belangrijke kinesitherapeutische doelen binnen het interdisciplinaire kader.

Opvoedkundig begeleidingsaspect
De opvoeders helpen mee de nodige band van vertrouwen, affectie en steun op te bouwen, waardoor de patiënten de ingrijpende periode van een residentiele opname in hun leven op een zo aangenaam mogelijke manier beleven. Ze begeleiden de patiënten op een actieve manier: ze zien toe op hun verzorging, stemmen therapeutische en schoolse afspraken op elkaar af, organiseren de vrijetijdsbesteding via sport- en spelmomenten en zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt. Bovenal stimuleren zij de totale ontplooiing van het kind/ de jongere.

Psychosociaal begeleidingsaspect
Psychologen en sociaal werkers begeleiden het psychosociale proces van de patiënt en zijn context en motiveren hen in het volgen van de voorgeschreven therapie. Zowel individueel als in groep worden psycho-educatieve sessie georganiseerd met de bedoeling de patiënt sterker te maken met betrekking tot zijn zelfmanagement. Met cognitief gedragstherapeutische technieken leert men de patiënt en zijn netwerk gezondere leef- en eetgewoonten op te nemen.

Voedingsaspect
De diëtist zorgt voor een evenwichtige en gevarieerde hypocalorische voeding. De kennis van gezonde voeding wordt aan de hand van individuele en groepseducatieve momenten bijgebracht. In kooklessen kunnen de jongeren hun theoretische kennis in de praktijk omzetten. Ook voor de ouders voorziet de diëtist de nodige educatieve sessies.

Meer info kan u vinden op onderstaande sites: www.eetexpert.be.

 

TERUG

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Bezoek onze Facebook pagina

Hoog bezoek

Hoog bezoek: de Sint kwam langs!
De Sint en zijn Pieten werden goed ontvangen. De goede man bracht dan ook veel geschenkjes mee. 

Lees meer

Voor alle vrijwilligers

Vandaag is het de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Daarom willen we alle vrijwilligers die meehelpen in het Zeepreventorium bedanken! 

Lees meer

Europese week van de mucoviscidose

Het is deze week Europese Mucoweek. Thibe vertelt in Karrewiet op Ketnet over zijn chronische ziekte.

Lees meer

Welkom bij de Calimero's

Welkom in de leefgroep van de allerkleinsten, de Calimero’s.

Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.